“Віртуальний музей”

Вчора, 18 жовтня 2019р. в Художньому музеї Михайла Біласа відбулася презентація проекту «Віртуальний музей Михайла Біласа».
Напередодні такі презентації уже відбулись в м. Києві та Львові (17 жовтня у Львівській національній академії мистецтв, 16 жовтня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та 15 жовтня в Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука).
Проект «Віртуальний музей Михайла Біласа» – це понад 250 оцифрованих гобеленів, килимів, вишитих робіт, аплікацій, графіки, декоративних квітів, оригінали яких зберігаються в колекціях різних музеїв Києва, Львова, Трускавця, Дрогобича, Коломиї, Канева та приватних колекціях в Україні. Проект офіційно стартував 1 серпня 2019 року – дуже символічно – в день народження Михайла Біласа.
Михайло Білас (1924 – 2016), видатний український Майстер ткацтва, художник, модельєр, експозиціонер, народний художник України, член Спілки художників України.
Твори майстра надзвичайно чутливі до умов зберігання та експонування в музейних експозиціях. Втрата пігментації та фактур виробів можуть призвести до незворотніх втрат якості арт-об’єктів. Оцифровування оригіналів залишаються найпоширенішою світовою практикою візуального збереження оригінального вигляду первинних творів.
З огляду на знищення в радянський період української народної спадщини, створення віртуального музею сприятиме відновленню поля української духовної культури, міжнародного визнання українського мистецтва, а також збільшить доступність перегляду творів мистецтва для професійних мистецтвознавців, дизайнерів, студентів творчих індустрій, та усіх бажаючих з будь-якого куточка світу.
Проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду, за ініціативи та підтримки родиною Михайла Біласа, Художнім музеєм Михайла Біласа (Трускавець), Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського (Коломия), Музеєм Дрогобиччина (Дрогобич), Національним музеєм у Львові імені АндреяШептицъкого (Львів), Етнографічним музеєм інституту народознавства НАНУ (Львів), Національним музеєм Тараса Шевченка (Київ), Шевченківським національним заповідником (Канів) та приватними колекціями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *